Ευαίσθητες θηλές
Πολλές μητέρες αναφέρουν πως οι θηλές τους είναι ευαίσθητες και ερεθισμένες στην αρχή. Μην πανικοβληθείτε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και σε εσάς. Είναι σύνηθες, το 80-95% των μαμάδων, να βιώσουν ερεθισμό στις θηλές σε ένα βαθμό. Συνήθως σχετίζεται με λάθος τοποθέτηση του μωρού κατά το θηλασμό, όταν το μωρό δεν πιάνει καλά τη θηλή. Η σωστή θέση είναι απαραίτητη για έναν επιτυχημένο θηλασμό. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα, ελάτε σε επαφή με τη μαία σας ή τον επαγγελματία υγείας. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα μας και να ενημερωθείτε για τις διαφορετικές θέσεις μητρικού θηλασμού.
Στο μεταξύ η Lansinoh HPA® Λανολίνη μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση και προστασία των τραυματισμένων θηλών. Είναι 100% φυσική και ασφαλής για το μωρό και τη μητέρα .Επίσης είναι η μοναδική στον κόσμο που χάρη στην καθαρότητά της φέρει σφραγίδα από τη Βρετανική Αλλεργιολογική Εταιρία. Πλεονέκτημα επίσης αποτελεί το ότι δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί πριν το θηλασμό, σε σύγκριση με άλλα παρόμοια προιόντα .
Ανακούφιση προβλημάτων στο στήθος
Είναι φυσικό το στήθος σας να μεγαλώσει, να βαρύνει και να είναι λίγο πιο ευαίσθητο όταν ξεκινήσει η παραγωγή περισσότερου γάλακτος. Κάποιες φορές η μεγάλη ποσότητα γάλακτος που παραμένει στο στήθος, μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο όταν το στήθος είναι βαρύ και πονάει. Εάν υπάρξει πρήξιμο, θηλάστε συχνά από αυτό το στήθος για να μπορέσει να αδειάσει. Σε περίπτωση που το στήθος είναι αρκετά γεμάτο ή η θηλή είναι επίπεδη, αντλείστε με το χέρι ή το θήλαστρο μικρή ποσότητα γάλακτος πριν το τάισμα ώστε να μαλακώσει το στήθος και η θηλή. Χρησιμοποιείστε κρύες κομπρέσες όπως το 3 σε 1 TheraPearl Θεραπεία Στήθους μεταξύ των ταισμάτων ,για ανακούφιση από τον πόνο. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετά υγρά και ξεκουράζεστε επαρκώς. Φροντίστε να φοράτε κατάλληλο υποστηρικτικό στηθόδεσμο.
Κάποιες γυναίκες θα βιώσουν απόφραξη των γαλακτοφόρων αδένων, όταν το στήθος δεν αδειάζει εντελώς κατά το θηλασμό. Αν κάποιος αδένας φράξει, ο μαστός θα είναι ζεστός, θα πονάει και θα είναι κόκκινος και σκληρός. Εάν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να θηλάζετε συχνά, από το στήθος που έχει επηρεαστεί καθώς θα βοηθήσει στην καλύτερη ροή του γάλακτος. Χρησιμοποιήστε τη ζεστή κομπρέσα TheraPearl – εύκολη στη χρήση, απλά την τοποθετείτε σε φούρνο μικροκυμάτων για μερικά λεπτά και την εφαρμόζετε στο αντίστοιχο σημείο. Σημαντικό είναι να φοράτε έναν καλό, χαλαρό, υποστηρικτικό στηθόδεσμο, κατά προτίμηση χωρίς μπανέλες, ώστε να μην πιέζεται το στήθος.
Κάποιες μητέρες μπορεί να παρουσιάσουν μαστίτιδα, που πολλές φορές οφείλεται στο ελλιπές άδειασμα του γάλακτος από το στήθος. Συμπτώματα που παρουσιάζονται: κόκκινο, πρησμένο στήθος, ζεστό και επώδυνο στο άγγιγμα, πυρετός. Σημαντικό είναι να συνεχίσετε να θηλάζετε από το στήθος που έχει επηρεαστεί, να αντλείτε με το θήλαστρο εάν χρειάζεται και να βεβαιώνεστε ότι το στήθος σας έχει αδειάσει εντελώς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το 3 σε 1 Therapearl Θεραπεία Στήθους ζεστό και να χαλαρώσετε.
Εάν οι θηλές σας είναι επίπεδες και το μωρό σας δυσκολεύεται να πιάσει τη θηλή, χρειάζεται με απαλό τρόπο να την εξωθήσετε προς τα έξω. Το Latch Assist μπορεί να σας βοηθήσει.
Tips για την επούλωση των τραυματισμένων θηλών:
- Τοποθέτηση : το μωρό σας θα πρέπει να πιάσει ένα μεγάλο μέρος του στήθους, με τη γλώσσα κάτω από τη θηλή.
- Συχνό τάισμα. Ένα νεογέννητο χρειάζεται τάισμα 8-12 φορές μέσα στο 24ωρο.
- Ταΐστε το μωρό σας από το στήθος που δεν είναι πληγωμένο, όταν το γάλα αρχίσει να ρέει αλλάξτε στήθος.
- Αποφύγετε τα επιθέματα με πλαστική ενίσχυση που κρατούν τις θηλές υγρές.
- Κρέμες που χρειάζεται να αφαιρεθούν πριν το θηλασμό πρέπει να αποφεύγονται, καθώς το τρίψιμο μπορεί να ερεθίσει περισσότερο τις ήδη τραυματισμένες θηλές.
Άλλες αιτίες που προκαλούν τραυματισμό στις θηλές τις πρώτες ημέρες
Πρήξιμο, Συμφόρηση– Εάν το στήθος σας είναι πολύ γεμάτο, μπορεί να δυσκολευτεί το μωρό σας να τοποθετηθεί σωστά πάνω του. Η άντληση μικρής ποσότητας γάλακτος πριν το τάισμα και το τάισμα κάθε δύο ώρες με μεγαλύτερο κενό τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει. Η συμφόρηση μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινές επίπεδες ή εισέχουσες θηλές.
Aγκυλογλωσσία – Η αγκυλογλωσσία μπορεί να αντιμετωπιστεί και είναι καλό να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας.
Σταματώντας την αναρρόφηση – Η αφαίρεση του μωρού σας από το στήθος χωρίς να σταματήσετε την αναρρόφηση μπορεί να να αυξήσει την πιθανότητα των πληγωμένων θηλών. Εάν χρειάζεται να απομακρύνετε το μωρό σας από το στήθος, σταματήστε την αναρρόφηση πρώτα βάζοντας το δάχτυλό σας ανάμεσα από τα ούλα.
Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο το βίντεο που αφορά το μητρικό θηλασμό και το οποίο περιλαμβάνει συμβουλές και tips για έναν επιτυχημένο θηλασμό – η καλή τεχνική μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του πόνου των πληγωμένων θηλών ώστε να τον απολαμβάνετε με άνεση.
Εάν παρατηρήσετε φλεγμονή στο στήθος, πιθανόν να έχετε φραγμένους γαλακτοφόρους αδένες – για να μάθετε περισσότερα, διαβάστε τον οδηγό για την μαστίτιδα.
Εάν δυσκολεύεστε με τον μητρικό θηλασμό, επικοινωνήστε με κάποια μαία ή Σύμβουλο Θηλασμού. Χρήσιμοι οργανισμοί:
Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών- Μαιευτών Αθήνας: 210 6429675
La Leche League Greece: info@lllgreece.org
Σύλλογος Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλαξίας: info@galaxiasibclc.gr
Αφήστε μια απάντηση