Το πρώτο τάισμα του μωρού

Το πρώτο τάισμα του μωρού

Εάν εσείς και το μωρό σας είστε καλά, θα παρακινηθείτε να θηλάσετε το συντομότερο δυνατόν, καθώς το αντανακλαστικό αναρρόφησης του μωρού σας είναι πολύ δυνατό μετά τη γέννα. Εάν τοποθετήσετε το μωρό σας στο στήθος αμέσως μετά τη γέννα, θα βοηθήσετε τη μήτρα να συσταλλεί ώστε να βγεί πιο γρήγορα ο πλακούντας. Αλλά μην ανησυχήσετε αν το μωρό σας δεν πιάσει τη θηλή κατευθείαν. Η επαφή με το δέρμα (skin-to-skin), θα βοηθήσει στην ισορρόπηση της θερμοκρασίας του σώματος και της αναπνοής του και θα διεγείρει την παραγωγή του γάλακτός σας.

Πρωτόγαλα – Colostrum – η καλύτερη τροφή για το νεογέννητό σας

Το σώμα σας θα ξεκινήσει την παραγωγή του πρωτογάλακτος λίγο πριν τον τοκετό. Αυτό το πρώτο γάλα μπορεί να έχει από κιτρινωπό έως και καφετί χρώμα. Περιέχει τρεις φορές περισσότερη πρωτεΐνη από το κανονικό γάλα, αντισώματα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Στην πραγματικότητα,το πρωτόγαλα περιέχει πάνω από 60 συστατικά από τα οποία τα 30 βρίσκονται αποκλειστικά στο μητρικό γάλα. Είναι η ιδανική πρώτη τροφή του νεογέννητου μωρού σας, καθώς είναι εύπεπτο και  έχει καθαρτικές ιδιότητες. Αυτό βοηθάει το μωρό σας να αποβάλλει τα πρώτα του κόπρανα, το μηκώνιο (οι ουσίες που έχουν προσληφθεί μέσα στη μήτρα). Η σύστασή του ικανοποιεί πλήρως τις διατροφικές ανάγκες του νεογέννητου. Η ποσότητά του μπορεί να φαίνεται  μικρή, αλλά είναι αρκετή, εάν σκεφτείτε ότι το στομαχάκι ενός νεογνού μιας ημέρας έχει σχήμα μπίλιας. Ένας μέσος όρος ταΐσματος την πρώτη ημέρα είναι μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού. Κάποιες μητέρες αντλούν μικρή ποσότητα πρωτογάλακτος σε σύριγγες και τις καταψύχουν το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολίες ταίσματος στη γέννα.

Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζεται το νεογέννητο ;

Κάποια μωρά κοιμούνται περισσότερο τις πρώτες ημέρες και χρειάζονται ενθάρρυνση για τάισμα κάθε τρεις ώρες. Είναι απολύτως φυσικό για ένα νεογέννητο να χάσει λίγο βάρος μετά τη γέννησή του. Κατά μέσο όρο, χάνει  7% του βάρους του κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας ζωής του. Ωστόσο θα επιστρέψει στο αρχικό του βάρος μετά από δύο με τρείς εβδομάδες.

Πότε θα έρθει το κανονικό μου γάλα ;

Η αποβολή του πλακούντα προκαλεί το δεύτερο στάδιο της γαλακτοφορίας οπότε το πλήρες γάλα σας θα είναι διαθέσιμο την 3η-5η ημέρα. Το στομαχάκι του μωρού σας θα μεγαλώσει για να μπορεί να χωράει μεγαλύτερες ποσότητες. Γι’αυτό και θα χρειάζεται να το ταΐζετε συχνά στην αρχή: 8-12 φορές το 24ωρο. Τα ταΐσματα θα γίνονται πιο αραιά καθώς το μωρό σας θα μεγαλώνει.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X