Ο δεσμός με το μωρό σας

Αυτού του τύπου το συναισθηματικό δέσιμο, μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα μέσα σε μερικά λεπτά ή ώρες  αλλά μπορεί να πάρει και  παραπάνω και αυτό συνήθως ( αλλά όχι πάντα )  εξαρτάται από άλλους λόγους. Ίσως υπήρχαν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της γέννας ή το μωρό γεννήθηκε με προβλήματα υγείας ή ήταν πρόωρο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να εμποδίσουν το άμεσο δέσιμο με το μωρό αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το δέσιμο δεν θα αναπτυχθεί αργότερα.

Το δέσιμο με το νεογέννητο μωρό σας,  ενθαρρύνεται από την πρώτη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό με δερματική επαφή(skin-to-skin) ακόμα και η μαία σας θα σας συμβουλέψει να θηλάσετε αργότερα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε μην ανησυχείτε, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για να δεθείτε με το μικρό σας μόλις μπορέσετε να είστε μαζί. Παρακάτω υπάρχουν μερικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με το μωράκι σας και θα σας βοηθήσει να δεθείτε περαιτέρω:

  • Οπτική επαφή
  • Μιλήστε και τραγουδήστε του/της
  • Θηλασμός
  • Το να κοιμάστε στο ίδιο δωμάτιο
  •  Βρεφικό μασάζ
  • Ανταποκριθείτε στο κλάμα του/της
  • Πολλές αγκαλιές

Ο θηλασμός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να δεθείτε με το μωρό σας, δεν προσφέρει μόνο τροφή αλλά και άνεση, είναι μια στιγμή  που εσείς και το μωρό σας χρησιμοποιείτε ο ένας τον άλλον για να μεγαλώσετε.

Κατά τη διαδικασία του θηλασμού απελευθερώνεται ωκυτοκίνη,  που είναι μια ουσία αγάπης που προωθεί το δέσιμο μεταξύ μαμάς και βρέφους. Επιπλέον, το μωρό σας θα ηρεμεί με την απλή μυρωδιά από το γάλα σας.

Η δερματική επαφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι πολύ ανακουφιστική και καταπραϋντική , λαμβάνοντας υπ΄όψιν την αρχική γλώσσα του βρέφους. Μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου σας θα επικοινωνείτε στο βρέφος την αγάπη σας και τη τρυφερότητα σας και μετά από λίγο θα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας προσπαθεί να αντιγράψει αυτές τις εκφράσεις.

Το μωρό σας θα χρειαστεί την επιβεβαίωση της παρουσίας σας, έχοντας έρθει σε ένα κόσμο γεμάτο φώτα, δυνατούς θορύβους και νέες μυρωδιές. Ο θηλασμός θα προωθήσει την αίσθηση της προστασίας , της αγάπης και θα ενθαρρύνει ένα συναισθηματικό δέσιμο και μια προσκόλληση που είναι αναγκαία για την βρεφική εξέλιξη. Ο θηλασμός μπορεί επίσης να εμποδίσει αρρώστιες, ενισχύει το ανοσοποιητικό και μπορεί ακόμα να ενδυναμώσει το IQ  του μωρού σας.

Το δέσιμο με τον πατέρα

Σαν πατέρας μπορείτε να κάνετε σχεδόν όλα τα παραπάνω για να βοηθήσετε το δέσιμο με το μικρό σας εκτός από ένα…. το θηλασμό. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συμμετέχετε στην ρουτίνα του ταΐσματος μόλις το μωρό σας  συνηθίσει με το θηλασμό, γύρω στις 6-8 εβδομάδες. Ίσως να υπάρξουν φορές που η μητέρα δεν θα είναι εκεί για να θηλάσει και τότε θα χρειαστεί να ταΐσετε το μωρό σας με ξένο γάλα. Σε αυτό το παράδειγμα πρέπει να υιοθετηθεί ο φυσικός ρυθμός ταίσματος, προκειμένου να ενισχυθεί ο δεσμός μέσω οπτικής επαφής και ανταπόκριση των αναγκών. Αυτή η στιγμή είναι ιδιαίτερη για τον πατέρα και το μωρό και χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική δεν γίνεται μόνο το δέσιμο μεταξύ σας δυνατότερο  αλλά υπάρχουν και πολλά οφέλη για την υγεία του μικρού σας όπως η μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας και διαβήτη στην παιδική ηλικία, μείωση συμπτωμάτων  κολικών ,βελτίωση της συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης.


Δημοσιεύτηκε

σε

, ,

από

Ετικέτες:

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X